Ruža – kráľovná krásy

Odjakživa sa považuje za najkrajší kvet na svete. Už v starom Egypte jej zmyselné lupene používala na skrášľovanie slávna Kleopatra. Svoj názov „rosa“ vraj dostala od starovekých Grékov - slovo „rodan“ znamená „červená“.

 

Jej nositeľkou bola grécka bohyňa lásky Afrodité. Traduje sa, že ruža vznikla z jej krvi, keď sa ponáhľala za svojím milencom Adonisom. Stúpila na tŕň a jej krv pokropila zem, na ktorej vyrástla prvá ruža...

Dlhú históriu má ruža aj vo východných krajinách – najmä v Iráne, ktorý je jeden z najväčších pestovateľov a producentov ruží na svete. Ružový olej a spracovanie extraktov z ruží začali vyrábať Gréci, ale pôvod ružovej vody je prisúdený Iránu, ktorý prvú receptúru vyskúšal už v 7. storočí.

Ruža damascénska (Rosa damascena), tzv. bulharská ruža je jedna z najvzácnejších druhov ruží. Práve jej kvety sa používajú na výrobu ružového oleja.

Vedeli ste, že...

...na výrobu 1 kvapky ružového oleja je potrebné spracovať až 60 ruží?

...na 1 liter silice je potreba 4 000 kg ručne zbieraných kvetov?

...na výrobu 1 kg oleja je potrebných 3 tony ružových lupeňov?

Nečudo, že je ružový olej jeden z najdrahších artiklov vo svete kozmetiky a parfumov. Pri jeho výrobe sa zmiešajú čerstvé lupene ruží a voda. Nádoba so zmesou sa postupne zohrieva a stúpajúca para kondenzuje a odkvapkáva do špeciálnej zbernej nádoby.

Destilácia čerstvých kvetov môže prebiehať dvoma spôsobmi:

1) Parná destilácia (rose otto) – týmto spôsobom sa získava ten najkvalitnejší a najluxusnejší olej z ruží. Má tmavozelenú, olivovú farbu. Čo je zaujímavé, že v izbovej teplote sa v ňom vytvárajú kryštáliky bielej farby, ktoré sa rozpustia akonáhle sa olej ohreje. Je tak drahý, že si ho môžu dovoliť len prominentné módne značky a exkluzívni výrobcovia tých najdrahších parfumov na svete. Je vhodný aj na masáže a aromaterapiu.

2) Solventná extrakcia alebo extrakcia oxidom uhličitým (rose absolute)- lupienky ruží sa zmiešajú so špeciálnymi rozpúšťadlami (hexán). Extrakt sa ďalej spracováva vo vákuu, kde sa oddelí rozpúšťadlo. Ostáva voskovitá hmota, do ktorej sa pridáva alkohol, ktorý rozpustí aromatické látky a mení voskovú konzistenciu zmesi. Následne sa nízkym tlakom odparí alkohol a získava sa ružový olej. Olej „rose absolute“ je lacnejší, využíva sa najmä v parfumérstve a ako súčasť kozmetických produktov.

ružové lupene

Olej z ruží je svetložltý, polotuhý a bez chemickej konzervácie. Je to najluxusnejší olej na svete. Kvety na olej sa vždy zbierajú ručne, nakoľko musia byť absolútne bez chybičky.

Čarovná ružová voda

Ružová voda vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe oleja. Má výrazne aromatickú chuť a zmyselnú vôňu. Obsahuje až 300 cenných látok.

Ak potrebujete zafixovať make-up, ružová voda je tou pravou voľbou. V lete funguje ako zaručený a voňavý osviežovač tela a pleti. Osvedčila sa aj na rozčesávanie vlasov, ktoré nevysušuje, nakoľko neobsahuje alkohol. Môžete ju použiť aj na unavené a opuchnuté oči, stačí dať ružovú vodu na vatové tampóny a na pár minút priložiť na viečka.

Na odreniny a spáleniny funguje hojivo. Ružová voda je expertom na čierne bodky na nose, nakoľko dokáže hĺbkovo vyčistiť zanesené póry. Zjemňuje kožu a odstraňuje opuchy rôzneho druhu. Je hypoalergénna. Gurmáni ju využívajú aj pri pečení na dochucovanie.

Na staršiu pokožku a vrásky

Ruža sa odporúča špeciálne na zrelú pleť. Osviežuje, hydratuje, revitalizuje a rozjasňuje pokožku. Upokojuje začervenanie a alergické prejavy. Pôsobí sťahujúco, tonizuje pleť, bojuje proti vráskam. Ak máte ochabnutú pleť, kožu s popraskanými cievkami skúste použiť ružovú vodu. Okrem toho je protizápalová a regeneruje poškodené bunky.

Balzam na nervovú sústavu a libido

Ruža pôsobí antidepresívne, zmierňuje napätie, nervozitu a migrény. Má povzbudivé účinky a uvoľňuje svalstvo. Tvrdí sa, že účinkuje ako jemné sedatívum, zbavuje nespavosti, spôsobuje radosť, harmonizuje dušu a navracia bystrosť mysle.

Podnecuje romantickú náladu a atmosféru, pôsobí afrodiziakálne. Ruža je symbolom milencov a vášnivej lásky.

ruža4 (1)

Náš tip: urobte si relaxačný ružový kúpeľ, prilejte do vody mlieko a posypte čerstvými lupienkami z ruží. Táto voňavá aromaterapia vás zaručene upokojí a zbaví stresu.

Produkty s extrakciou z ruží:

Ružový olej

Pleťová voda ružová

Bioaktívny očný krém

Bioaktívny omladzujúci krém

Bioaktívne liftingové sérum

Deodorant Ruža

Ružový krém